2012. augusztus 28., kedd

Ki mondta, hogy csak uborkát lehet kovászolni?

Mi nagyon szeretjük a kovászos uborkát. Még az icipici 1 éves babánk is élvezettel tolja befelé.:)
Egy nyári, teraszon uborkát ropogtatós estén vetette fel a férjem, hogy miért csak uborkát kovászolunk? Tényleg, miért? Ki tudja? El is döntöttük hamarjában, hogy kipróbáljuk a kovászolás technikáját mindenféle zöldségen. Direkt nem néztünk utána a neten, hogy mit is szoktak még kovászolni más emberek, nehogy befolyásolva legyünk...
Vettünk hagymát, cukkinit, karfiolt, paprikát, kicsi zöld dinnyéket, pfefferoni paprikát, és persze uborkát kontrollként.
Ezúttal se kaprot, se fokhagymát nem tettünk hozzá, csak sós vizet és kenyeret.
A zöldségeket jó alaposan megmostuk, a hagymát meghámoztuk, a nagyobb darab zöldségeket felvágtuk. Az uborkákat, a cukkinit és a dinnyét bevagdostuk.
Egy nagy befőttes üvegbe jó szorosan egymás mellé-alá betömködtük őket. Meleg sós vízzel / literenként egy evőkanál só / nyakon öntöttük, a tetejére egy szelet kenyeret helyeztünk. / A kenyeret is ellepte a víz / Egy pohárral leszorítottuk a kenyeret, és egy kistányérral lefedtük.
/ Erre köveket pakoltunk, hogy véletlenül se akarjanak mozogni.:) /
Kitettük a napra, ez pont a hatalmas kánikulában volt. 3 forró napon át kovászolódtak a zöldségek.





És hogy milyen lett a végeredmény?  Meglepően jóóó! Egyedül a brokkoli nem lett finom, az kemény maradt.
Személyes kedvencem a hagyma és a paprika. Ropogós maradt mindkettő, egyszerűen szuper!
De jó lett a cukkini, és a dinnye is, ezek ízben és állagban nagyon hasonlítanak a hagyományos savanyúsághoz.
A pfefferoni paprika miatt minden zöldségnek finom, enyhén csípős íze lett, ami még adott hozzá egy kis pluszt. Az uborka pedig most is ropogós, és extrafinom lett, mint mindig.
Mi azt vontuk le ebből a kis kovászolás mókából, hogy érdemes próbálkozni! Még lesz pár szép meleg napunk, fussatok el a zöldségesbe, és kovászoljatok!





Julia

3 megjegyzés:

  1. Idén lecsúsztam erről a szuper ötletről, de jövőre kipróbálom!!! :)
    Kösziiii

    VálaszTörlés
  2. Príma! Lényegében ugyanez a lengyel barszcz is, céklából. Különbség: ők a kifakult céklakockákat eldobják és a bíborszínű, illatos levét fogyasztják. Húsos vagy hústalan, kész leveshez kb a leves negyede-harmada mennyiséget öntenek a léből, és nem forralják, csak kissé összemelegítik. Van hideg változata is.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...