Pillecukros csokitorta
Ennek a tortának mindenképpen itt van a helye, a kötelező megsütni sorozatban. Mert kiérdemelte.
Szerintem tökéletes gyerekzsúrra is, a srácok imádják a pillecukrot, és persze a csokit is. Ez a torta egy igazán fenomenális párosítás. Az édes pillecukor, a kicsit kesernyésebb nagyon csokis alapon...hmmmm...
Az elkészítése egyszerű, kezdő konyhatündérek is belevághatnak nyugodtan, elrontani nem nagyon lehet.
Az alapja a már ismert, itt a blogon bemutatott iszonyat finom csokitorta, amit most nem is részleteznék, ide kattintva megtaláljátok. Most annyit változtattam, hogy a cukor adagnak csak a felét tettem a tortába, hogy az édes pille réteg alatt kicsit kesernyésebb legyen. De ez ízlés kérdése. Férjem kedves nagynénjétől hallottam először arról, hogy pillecukrot házilag is lehet készíteni. Tőle örököltem ezt a receptet.
Tehát a tortát megsütöttem, picit hagytam hűlni, majd elkészítettem a pillecukrot.
Hozzávalók:
15 dkg kristálycukor
50 ml víz
1 evőkanál méz
8 g zselatin / ezt pontosan kell mérni, mert a sok zselatintól kemény lesz /
3 evőkanál víz a zselatinhoz
A zselatint elkevertem 3 evőkanál vízzel egy olyan edényben, amiben később fel tudom verni a habot, és félretettem. A kristálycukrot összekevertem a mézzel, és a 50 ml vízzel, majd ezt feltettem a tűzhelyre melegedni. Forrás után még kb 3-4 percig hagytam a tűzön, amíg picit besűrűsödik a szirup. / Ha nem sűrűsödik, az sem baj, úgy is jó lesz / Mikor letelt a 3-4 perc, rögtön a zselatinhoz öntöttem egy picit, majd mixerrel elkezdtem keverni. Hozzáadtam a maradék szirupot is, és kb 5 percig közepes fokozaton vertem.
Először elképzelni is nehéz, hogyan lesz a folyékony, sárgás szirupból habos, gyönyörű fehér massza. Legalább is én így voltam vele. De keverés közben fokozatosan fehéredik, és habosodik. Akkor jó, ha már ragacsos a massza. Többször csináltam már, és akkor lett legjobb, mikor nem vertem nagyon keményre a habot.
A felvert pillecukor |
Picit elegyengettem a tetején, nem vittem túlzásba, mert nekünk úgy tetszik ha nem teljesen sima. Pár szem díszítő cukrot szórtam a tetejére. Gyerekzsúrra lehet még mindenféle színes cukorkát rakni rá, az nagyon jópofa.
3 órát pihent a hűtőben így a torta. Mikor letelt az idő, kicsomagoltam a formából, és tádááámmm!!! Enyhén olajjal átkent késsel a legkönnyebb vágni.
Nálunk nagy kedvenc lett, és már a szüleimtől kezdve az összes gyerekig a családban mindenki rajongója.
Jó sütést!
Julia
No, ennek most neki is állok... :)
VálaszTörlésHűűű ez nagyon fincsi lehet!!! Szerintem a héten megpróbálkozom vele :)) Köszi kedves Julia!!
VálaszTörlésJó ötlet, ki fogom próbálni. Én is készítettem a hétvégén csokitortát, - nagyon csokisat és azt sodóval édesítettem.
VálaszTörlésMa fel is teszem a receptjét a blogra.
Elkészült, nagyon finom lett, bár a pillecukor nekem kicsit kezelhetetlen volt, így nem is tudtam ilyen szépen eloszlatni a tetején. Lehet, hogy a 2-3 perc keverés sok volt neki? (Nagyon hamar megszilárdult, és iszonyúan ragadós volt az állaga)
VálaszTörlésA végeredménynek - hűtés után - teljesen habszerűnek kell lennie?
Kicsit kevés is lett a máz, valószínűleg nagyobb tortaformát használtam.
Ki kell tapasztalnom még, de nagyon jó kis süti, köszönöm a receptet! :)
Kata, nekem 26 cm-es ez a formám. Én pedig tovább kevertem, úgy 6-7 percig. A cukorszirupot főzted sűrűsödésig? Igen, hab állagú lett nekem hűtés után.
TörlésAz enyém is 26, ezek szerint nem itt van a hiba. Nem mertem tovább keverni, mert egyre keményebb lett, már a gép is küzdött vele. :) Gyorsan próbáltam eloszlatni a sütin, de mire a széléhez értem, már nagyon ragadt, szedte fel a sütimorzsákat. És ami fura, hogy nekem teljesen elsimult, és nem lett ilyen szép hullámos, mint nálad. Arra gondoltam, hogy a zselatin is lehet ludas, talán másik fajtát használtam, mint te... A szirupot főztem 7-8 percig, de komolyabb sűrűsödést nem tapasztaltam, csak minimálisat. Lehet, hogy türelmesebbnek kellett volna lennem...no majd legközelebb. :)
TörlésA zselatinnal figyelni kell, mert ha picit több, már másképp áll az egész, ezért is írtam, hogy pontos mérés fontos!Közben megcsináltam egy lehelletnyit kevesebb vízzel / én cumisüveggel mérem/ és picit puhább lett, úgyhogy átírtam a receptben is. Reméljük legközelebb sikerül! A cukorsziruppal érdemes várni, mert elkezd besűrűsödni, csak lehet, hogy kisebb a lángod, mint az enyém.
TörlésKérdezném hogy a hozzávalóknál 50ml vizet írtok, de a receptben már 70 ml...mennyi kell bele? Holnap el is készítem tesóm eljegyzésére... :)
VálaszTörlésBocsi, azért volt, mert menetközben megcsináltuk mégegyszer, ami picit változtatva jobb lett, így a hozzávalóknál átírtuk. A szövegben elmaradt... De köszi, hogy szóltál, átírtuk:))
TörlésKöszönöm ! :) Elkészítettem, nagyon finom lett.
VálaszTörlésAjánllak titeket ha megengeditek!
http://e-design-madebyhand.blogspot.hu/2012/09/torta-ajanlas.html
Kedves Lányok!
VálaszTörlésElkészítettem a tortát, de sajnos a pillecukor nem sikerült. A férjem - akinek a szülinapjára készült - szerint olyan lett mint az építési sziloplaszt :) De szeretnék rájönni, hogy hol rontottam el, tudtok segíteni?
Pontosan kimértem mindent. A szirup sűrűsödött, de a habverés után olyan lett az állaga, mint egy rágóé. Nyúlott és kezelhetetlen volt,egyáltalán nem volt habos, pedig 7-8 percig kevertettem a géppel. És végül nem is volt elég a tetejére.
Van ötletetek?
Szia,
TörlésSajnálom a pillecukrot, így elsőre azt gondolnám, hogy talán sokáig verted. Nekem a közepes fokozat nem olyan gyors, és max 5 perc.
Remélejük, lesz jobb is.:)
Sziasztok! :)
VálaszTörlésMeg szeretném sütni ezt a tortát, és arra lennék kíváncsi, hogy ha egy napig áll a hűtőben, attól még ugyanolyan finom marad?
Köszönöm, Kata
Szia Kata,
TörlésIgen, szerintem ez a torta másnap is tökéletes! :)