2012. szeptember 28., péntek

Pulykás pite

Hogy ne mondhassátok, mindig csak sütünk.... itt egy isteni finom húsos fogás! Nálunk vasárnapi kajaként szolgál. Ez egyike azoknak az ételeknek, amit az összes gyerek boldogan megeszik! Ez nagy dolog ám!
Elkészíteni sem nehéz. Jamie Oliver egyik könyvében találtam rá erre az ötletre, ő csirkével készítette, én pulykával, de csináltam azóta marhahússal is. A lényeg, hogy egy húsos-zöldséges ragu fölé dobunk egy kis leveles tésztát, és együtt sülnek tovább.



Hozzávalók:
olívaolaj
1 kg pulykacomb
2 közepes póréhagyma /kb 1 cm-es karikákra vágva/
3 db sárgarépa / 1 cm-es karikákra vágva/
2 ek liszt
1 pohár fehérbor /ez néha kimarad/
3 dl tej
250 g kolbász
1 csomag fagyasztott leveles tészta
só, bors, kakukkfű
1 tojás a kenéshez

Egy nagyobb tálba beleöntöm az olajat, rádobom az apróra vágott pulykát, a póréhagymát, répát, 1 kiskanál kakukkfüvet. Lassú tűzön kb 15 percig párolom. Hozzáadom a lisztet, és folyamatos keverés mellett még főzöm néhány percig. Hozzáöntöm a bort, ugyanennyi vizet, és a tejet. Só, bors, és gyenge lángon, fedő alatt főzöm kb 40 percig, míg a pulyka teljesen megpuhul, a szaftja besűrűsödik. Kevergetni néha azért ne felejtsétek el! :)
Ha már megfőtt, az egészet egy kerek tűzálló tálba /én ezt egy pitesütőben oldom meg/ öntöm. A kolbászt pici darabokra vágom, és kevés olajon  megpirítom, majd rászórom a ragura.
A mirelit tésztát felengedem annyira, hogy lehessen nyújtani, és kb fél cm vastagon ráborítom a ragura, a felesleget levágom a széléről. Ezt is lehet hasznosítani, ha szeretitek a vastagabb tésztát, a szélét körbe lehet nyomogatni vele. Tetejét bevagdosom, tojásfehérjével elkenem.
180 fokos, előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsül.
Ha megcsináljátok, és rákaptok, márpedig tuti így lesz, lehet próbálkozni más húsokkal, más raguval. Én legközelebb egy pörköltes alapon megfőzött marhahúsos raguval akarom kipróbálni!
Jó étvágyat!



Julia

2 megjegyzés:

  1. alulra nem teszel tésztát? kiszedéskor nem omlik darabjaira a ragu?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem teszek alulra. De, picit szétesik, de nem baj.:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...