2012. augusztus 13., hétfő

Kötelező megsütni torta 1

Szedres-fehércsokis sajtkrémtorta


Vannak torták, melyeknek megsütését kötelezővé tennénk... Egész egyszerűen azért, mert boldogságot okoznak. Ha a megsütésük nem is mindenkinek, de az elfogyasztásuk tuti! Bár ez erősen a mi szubjektív véleményünk, de a család és barátok nevében is beszélhetünk. Olyan tortákat fogunk a "kötelező megsütni" sorozatban bemutatni, amik már kiállták nálunk a próbákat, és nagy-nagy kedvencek lettek. Valamint szem előtt tartjuk, hogy mindenki által könnyen megsüthető torták kapjanak itt helyet. Majd megkérjük férjeinket, hogy egy-egy tortát süssenek meg Ők, mert ha nekik megy, mindenkinek megy! :)
Így utólag ebbe a kategóriába sorolnám a kedvenc csokisunkat is. Az is kötelezőőő!
No de most jöjjön a nap sztárja:




Ugye, ugye? Kedvet kaptatok? Így készül:
Sajtkukac honlapján láttam az eredeti receptet, onnan mazsoláztam, és változtattam picit.
Az alapja egy zacskó győri zabfalatok keksz, amit mozsárban összetörtem, és 4 evőkanál vajjal összegyúrtam. a 26 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt vágtam, és szétlapítottam benne a vajas kekszet. Előmelegített, 160 fokos sütőbe 15 percre betoltam.



Amíg sült, összekevertem a sajtkrémet.
1 tábla /100g/ fehércsokit mikróban megolvasztottam, hozzákevertem 250 g sajtkrémet, 2 dl tejszínt, 2 tojást, 2 dl natúr joghurtot. Ez nem egy hűde édes krém, ha valaki édesszájúbb, 1-2 evőkanál porcukor mehet bele. Majd habverővel 1 teáskanál étkezési keményítőt elkevertem még benne. Ráöntöttem a meleg kekszre, és visszatoltam a sütőbe még 50 percre. 30 perc után levettem a hőfokot 120-ra.
200 g szedret krumpli nyomóval óvatosan összetörtem, , 2 evőkanál mézzel és egy evőkanál balzsamecettel forrásig főztem. Mikor lekapcsoltam a gázt, belekevertem 2 teáskanál zselatint. Hagytam kihűlni picit, majd nyakon öntöttem vele a tortát.
Jó, ha 1 napig csücsül a hűtőben, igazán finom másnapra lesz.
Mi laposan szeretjük ezt a típusú sajttortát, ha valakinek a magasabb jön be, kisebb formában is lehet sütni.  Rég elfogyott és most, hogy írom, majd meghalok egy szeletért...



" Tartsd az ég felé, és döntsd meg." Kérte a drágám, mikor fotóztuk.
Csoda, hogy nem esett le.:)





Julia


2012. augusztus 10., péntek

Kertészkedj velünk!

Kertészkedéshez értő kedves személyt keresünk, aki segítene nekünk. Mint már többször említettem, tavaly vásárolt vidéki parasztházunk kertjével még a ház felújítási munkálatai miatt nem igazán volt időnk bíbelődni. Valamint eddig városi emberek lévén nem is értünk hozzá úgy igazából.
Ezért keresünk egy hozzáértő személyt, aki jó tanácsokkal és tapasztalatával tudna nekünk segíteni.
Természetesen a blogon folyamatosan írnánk a kert szépüléséről, így a segítségért cserébe fel tudunk ajánlani egy kis reklámot ilyen módon.
Valamint pluszban szépséges tortákat szülinapra, keresztelőre, bármire, vagy csak úgy. :)
Nem fizikai munkára gondoltunk, azt mi elvégezzük, csak pár jó tanácsra, hogy mit mivel, mikor és miért tegyünk a kertben. Valamint olyan ötletekre, amik nekünk biztosan nem jutnának eszünkbe.
Ha esetleg látsz fantáziát a közös munkában, vagy van ismerősöd, aki kertész, és érdekelhetné, szólj neki!
A falusilibak@gmail.com címre várjuk szeretettel a kedves jövőbeni kertészünk jelentkezését.





A kert jelenlegi állapotára talán az erősen romantikus jelző illene... :)





Julia

2012. augusztus 9., csütörtök

Ezt főztük ki mára..

Végre enyhült az idő és vissza is jött a leves iránti vágyunk rögvest....

Már tegnap este kitaláltuk a gyerekekkel mi is rotyogjon ma a fazékban illetve mi süljön mellé a sütőben. Nem szerettünk volna nehéz , gyomrot terhelő párosítást ezért az alábbi variáció mellett döntöttünk nagy-nagy megértésben és összhangban:-)

Kukorica krém leves:
1 fej vöröshagyma apróra vágva, 2-3 doboz konzerv kukorica, 3 teás kanál fűszer paprika, 2-3 dl főző tejszín, só, bors, reszelt sajt. A hagymát olíván üvegesre fonnyasztottam. A kukorica levét leöntöttem , átmostam, leszűrtem. Mikor a hagyma kezd üveges lenni hozzádobtam a kukoricát és kis ideig hagytam őket ismerkedni egymással. Megszórtam a fűszer paprikával ,  sóval, borssal majd alaposan összekavartam. Felengedtem kb. 3-4 dl vízzel és hagytam főni kb. 10 percig fedő alatt.
Elővettem a turmix gépet és 3-4 adagban jól összedolgoztam a kukoricás lét. Mindegyik adagot szűrőn átszűrtem és visszatettem a tűzhelyre majd  hozzáöntöttem a tejszínt és kb. 5 percet hagytam , hogy összerottyanjon. Ellenőriztem , hogy kell -e még bele só és bors .
Volt itthon megkezdett zasckó nachos ( tortilla chips ), azt beletördeltük, sajtot reszeltünk rá , én pedig pici camembert darabkákat kockáztam a tányérom aljára és arra szedtem rá a forró levest ....mennyei volt így nyúlósan, megolvadva a sajt és a leves . Tökéletes  párosítás volt.


 





          
Őszibarackos pite:
 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojás, 1 dl joghurt, 12 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 citrom reszelt  héja, 1 csomag vaníliás cukor, 5-6 db őszibarack. A margarint a por cukorral kikevertem, hozzáadtam a tojásokat és a joghurtot, és a sütőporos citrom héjas vaníliás cukros lisztet. A kedvenc pite formámat kikentem , liszteztem majd a  tésztát elterítettem benne és a meghámozott, szeletelt barackkal kiraktam a tészta tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig majd levéve a hőfokot 160 fokra készre sütöttem, villával ellenőriztem . A tésztája omlós, könnyű és a barack olyan kellemesen érezhető benne. Nyugodt szívvel ajánlom , gyorsan süssétek meg amíg ilyen finom a barack:-)



       

 Julie


                                                                                                                                                                                                                                                                                            

2012. augusztus 8., szerda

Hogy ne meszeljünk...


Azzal nyugtatom magam, hogy nem születünk ezermesternek. Arra már nincs mentség, hogy hajlamosak vagyunk csak úgy ukmukfukk belekezdeni a ház körüli munkákba. Így történt ez a ház kimeszelésénél is. Megvettük a kültéri meszet, és indult is a munka. Előtte kijavítgattuk a hibákat, majd portalanítottuk a falat, no legalább ezt megtettük...:) Hozzáteszem, a ház már volt meszelve, kb 2 éve utoljára, tehát nem ez volt az első meszelése.
Majd nyakig belevetettük magunkat a ház kicsinosításába. Kicsit fura volt, hogy miért olyan sűrű a mész állaga, de  gyorsan meg is nyugtattuk magunkat, mert szép volt a felülete. Nagyon jól takart... 

A grafikákat barátnőm, László Zsuzsi készítette, itt bővebben is olvashattok Róla.

Több óra elteltével kiállítottuk családot a ház elé, és együtt csodáltuk munkánk gyümölcsét. Ismered az érzést ugye? Mikor kis kezeddel dolgozol valamin, és elégedetten szemrevételezed, mennyire jól sikerült!
No, ez az elégedettség nekünk kb 10 percig tartott... Mert akkor megláttuk, hogy repedezik munkánk gyümölcse. Először reménykedtünk benne, hogy csak rosszul látunk valamit, de nemsokára már nyilvánvalóvá vált, hogy ezt elszúrtuk, mert az egész mállott lefelé. Én a sírás határán álltam, férjem nyugtatgatott, hogy biztosan lehet tenni valamit. Jött a gugli, de nem találtunk semmi hasznosat, így végső elkeseredésemben átmentem a szomszéd bácsihoz, aki nyugdíjazása előtt festő-mázoló mesterként dolgozott. Igazából el sem kellett mondanom mi történt, Ő már válaszolt:

" Láttam, hogy nem csinálják jól. Meszelés előtt le kellett volna alapozni, és a mész olyan sűrű volt, hogy megállt benne a kanál is. Azt vízzel kellett volna hígítani...Ezt most le kell kaparni mind......."
 Ő látta..:) .Hát, én kedvesen csak megköszöntem a jó tanácsokat...
Hiszem, hogy nevelő célzattal nem szólt, csak azt szerette volna elérni, hogy tanuljunk a saját hibánkból....:)))
Amúgy szomszéd bácsit nagyon kedveljük, mindig nagyon aranyos velünk.



Node túlesve ezen a "megrázkódtatáson", elkezdtük lekaparni a felhordott meszet, majd pihentettük pár hetet a dolgot. Mikor ismét kedvet kaptunk a munkához, nekiálltunk újra.
Mélyalapozóval lealapoztuk az egész falat, majd vízzel jócskán hígított / majdnem tej állagú / mésszel átkentük úgy emlékszem 3x. Azóta több mesterember véleményét kikértük, és megtudtuk, hogy minden 1 évnél régebbi meszelésű falat /főleg kültéren/ le kell alapozni újrameszelés előtt.
Hát, ismét tanultunk valamit. Így utólag már nevetünk ezen az egész történeten, de megfogadtuk, hogy legközelebb csak úgy vágunk bele hasonló munkákba, hogy előtte jól felkészülünk. Persze tuti nem így lesz, tehát biztosan számíthattok még mit hogyan ne tegyünk bejegyzésre...:)


Köszönjük a szépséges illusztrációkat László Zsuzsi barátnőmnek. Az Ő blogját is nyomon követhetitek, ha ide kattintgattok.

Julia



2012. augusztus 6., hétfő

Kenyér házilag.....új szerelem


Olyan jó érzéssel tölt el, hogy ez a 3. hét kis háztartásunk életében, hogy nem veszünk pék árut boltban, pékségben, multiban és a többi helyekről.....
Mert, hogy Apukám és Anyukám már vagy 3-4 éve maguk sütik a kenyerüket. Akkor én miért ne??

Ez a "süsd magad a kenyeret"  dolog is olyan régi vágy nálam, és sokat  is kísérleteztem  vele több- kevesebb sikerrel , DE most megérettem rá , mármint megtaláltam az "igazit".

Megosztom veletek a receptjét:

22,5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 22,5 dkg fehér liszt, 7 g szárított élesztő, 1,5-2 teáskanál só, 300 ml langyos víz, 1 icipici nyomásnyi vagy kanálnyi méz, fél teáskanál cukor , aki szereti a magvakat én 10 dkg-os "saláta keverék" néven kapható kis csomagot is hozzákeverek. Ebben van tökmag, fenyő mag, napraforgó mag is.

A száraz hozzávalókat beleöntöm egy tálba és elkeverem a kezemmel. A közepébe kis fészket formázok és a folyékony dolgokat  :először a mézet és fokozatosan a vizet hozzáöntöm és eldolgozom alaposan.

Amiben keleszteni és sütni fogom a kenyeret ( hosszúkás jénai tál ) annak az alját és oldalát kikenem növényi olajjal ( én olívával de megfelel a napraforgó olaj is természetesen ). Továbbá egy akkora folpack átlátszó fóliát is megolajozok amibe belefér a tészta. Lisztezett kézzel átrakom a tésztát a fóliára, befedem vele és a hajtogatott részével lefelé beleteszem az olajozott tálba a kis csomagot. Azért lefelé mert kelesztés után könnyen lehúzható majd a folpack.

Keleget, növöget...
1 órára meleg helyre teszem kelni. Vicces helyeken történt már meg ez nálam : az autó tetején , a sziklakertben, és az autó ülésén is.......jól van na, kísérletezgettem:-))))
Ez idő alatt duplájára dagad a tészta, lehúzom róla a nylont és marad a tálban.
200 fokra előmelegítem a sütőt, légkeverésen.
A tészta tetejét bevagdosom x formákban , megkenem tejjel és rászórok a tetejére egy kis pelyvát ami az átszitált lisztből maradt valamint egy kevéske magot is szórok rá.

200 fokra előmelegítem a sütőt, légkeverésen és középre betolom a tálat.

30-40 perc alatt gyönyörűen megsül, átsül a belseje is. Az utolsó pár percben felül sütésre állítom a tűzhelyemet, hogy szép aranybarna színt kapjon a teteje. Rácson szoktam kihűteni és mondanom sem kell, hogy tömött sorban áll a családom, egy kis kóstolóért.........


 

Olyan hamar elkészül, finom és a miénk!!! Szeretettel ajánlom kipróbálásra.... És akkor még ódákat zenghetnék arról, hogy milyen finom melegen camembert sajttal, olívával nassolni belőle !!!!!

Julie





2012. augusztus 2., csütörtök

Új barátunk, a zászlófüzér - most fából

Ugye emlékeztek, hogy készítettünk már textilből? Akkor a libatanács hivatalosan is kimondta -amit addig csak sejteni véltünk :) - , hogy új barátunk lett, a zászlófüzér!!!
Ezért most egy szinttel feljebb léptünk, újdonsült cimboránkat elkészítettük fából. Egy picit időigényesebb, de az eredmény magáért beszél.



Maradék hajópadló volt az alapanyag. Egyenlő, 15 cm-es részeket mértünk le, majd berajzoltuk az egyenlő szárú háromszögeket, amiket dekopírfűrész segítségével vágtunk ki.







Csiszoló papírral az egészet lecsiszoltuk, majd akrilfestékkel helyes kis színekre festettük. 1 réteg nem fedett igazán, 2 réteg ment rá. Száradás után pingáltuk rá a mintákat. Az akril szerencsére nagyon gyorsan szárad...
Hagyhattuk volna úgy is, de nekünk jobban bejön a picit kopottabb stílus, így csiszoló papírral finoman átmentünk még az egészen.


Az illesztésnél törtük kicsit az agyunkat, de lesétálva a barkácsboltba gyorsan megszületett a nyertes megoldás! Pici u szögeket ütöttünk a tetejükre, azzal fogtuk oda a kék madzagot.
Nekünk tetszett nagyon a textil is, de ebbe a fa változatba most beleszerelmesedtünk! Rengetegféle csodaszép színű akrilfestéket kapni a hobbi boltokban, úgyhogy semmi sem szabhat határt a képzeletnek!


És most jön a JÓ HÍR! Ezt a példányt, amit készítettünk, meg lehet nyerni! A Vidéki Otthon Magazinbloggal indítjuk közösen a játékot, részletekért kattintsatok ide!
Reméljük a nyertes nagyon fogja szeretni a mi kis pajtásunkat!:)

Julie & Julia


2012. augusztus 1., szerda

Színátmenetes torta

Elég jól megmozgatott benneteket ez a kérdés, hogy mit szeretnétek részletesen látni a szülinapi bejegyzésből. Máskor is tartunk ilyen kérdezz-felelekes mókát. Jó?
Legtöbb szavazatot a torta kapta, ezért most ezzel kezdjük, ígérem a többi is /cupcake, dekoráció / sorra kerül...
Ez a színátmenetes torta picit időigényesebb, mint egy átlagos, de én mondom, aki 3 gyerek mellett csináltam múlt héten, hogy megéri!!!





A tésztát egy angol oldalon találtam még régebben, ez a cupcake-ek tésztája is, nagyon finom. Bögrében van mérve, és én még sohasem számoltam át dekára, ezért így adom meg a hozzávalókat. Nem elhanyagolandó információ, hogy a bögre 3 decis.
Egy tálba beleöntöttem 2 és fél bögre finomlisztet, 2 teáskanál sütőport, 1 teáskanál szódabikarbónát, fél teáskanál sót.
Egy másik tálba 4 egész tojást elkezdtem felverni robotgéppel, majd hozzáadtam másfél bögre cukrot. Ezt is vertem kb 2 percig, majd folyamatosan kevergetve ment hozzá 1 bögre olaj, és 1 bögre tej. / Nomármost a tejbe pár perccel a felhasználás előtt 1 citrom levét kell belenyomni. Ne ijedjetek meg, összetúrósodik, ez így a jó.../ Ezt így együtt picit még vertem , majd jöhet hozzá a lisztes keverék folyamatosan, kisebb adagonként elkeverve. Ha van otthon vanília aroma, egy pici mehet bele. Attól még finomabb...
A tészta kész is. ennél a tortánál 5 lapot sütöttem ebből az adagból, a forma átmérője 16 cm. Próbáltam 5 egyenlő adagra osztani a tésztát. Piros ételfestékkel színeztem. Por állagúval, csak nagyon picike kellett bele. A legsötétebbel kezdtem, majd egyre kevesebbet tettem hozzá,hogy haloványabb legyen. Így darabonként kb 12-14 percig sültek.
A krém vajas sajtkrém. Egyenlő arányban kell bele vaj / NEM MARGARIN! / és sajtkrém. A philadelphia sajtkrém jó, de amilyet éppen kaptok. Ez a torta a külső díszítés miatt jó sok vajat megevett, kb 350 g ment bele, és ugyanennyi sajtkrém. Először a vajat keverem géppel, majd folyamatos keverés közben adom hozzá a sajtkrémet. Végül 300 g porcukrot. Ezzel kentem meg a belsejét is, majd a külsejére is egy vékony rétegben, hogy egyenletesebb legyen. A maradékot 3 részre osztottam, / az egyik picit több, ez megy a tetejére / és ezt is piros ételszínezékkel színeztem. A legsötétebb ment legalulra, és így tovább.
Hideg tortára kezdjük el kinyomni  a rózsákat, a krém is legyen hűvös, különben nagyon gyorsan olvad, és nem lesz szépen formázható. Hozzáteszem, ezt még én is csak most tanulom, nem lett tökéletes...
Szombaton, mikor csináltam, nagyon meleg volt, a szintek közben is vissza kellett tennem a krémet a hűtőbe, mert nagyon olvadt.
A díszítés különben rém egyszerű. Csillag kinyomóval középről kiindulva kb másfél fordulat csigát készítünk. Ezeket ismételve a torta körül. Lesznek hézagok, azokat nagyságtól függően ki kell tölteni. Vagy egy c fordulatot, vagy csak egy pöttyöt helyeztem a lyukakba.
Közben a krém szintenként világosodott, egyre kevesebb piros festékkel színezve. A torta tetején ugyanezt a műveletet hajtottam végre.
Majd gyorsan hűtőbe, hogy szép maradjon!
Tudom, hogy macerásnak tűnik, én sem fogok minden nap ilyen tortát sütni, viszont annyira jól mutat, hogy csak na!




Mikor lányom felvágta, akkor jött a nagy meglepetés, hogy is belül is színátmenetes, teljesen el volt ájulva tőle!
Bármilyen színben megsüthető, ha én újra megsütném, most a lila jönne.
Jó sütést annak, aki kipróbálja, ha elakadtok valahol, kérjetek segítséget bátran! Vagy adok, vagy nem! :)))
Ez megint egy rossz vicc volt, biztosan fogok adni!!!! :)

Julia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...